Etäyhteyden muodostaminen

Vaali sosiaalista kanssakäymistä ja yhdessä tekemistä myös pidemmän etäoppimisjakson aikana

Etäyhteyden luominen google meetillä ja jakaminen classroomiin

Google meet (viralliselta nimeltään hangouts meet) on yrityksille ja kouluille tarjottu videoyhteyspalvelu. Hangouts on yksityisasiakkaille tarkoitettu palvelu. COVID19-taudin takia premium-ominaisuudet ovat kaikkien käyttäjien käytössä ilmaiseksi. Nämä ominaisuudet sisältävät:

  • mahdollisuuden tallentaa keskusteluja

  • 250 osallistujan osallistumisen etäyhteyteen

  • yhteyden streamaamisen 200000 osallistujalle.

Luodaksesi etäyhteyden, mene sivustolle meet.google.com ja klikkaa liity kokoukseen tai aloita oma. Etusivulla lukee myös lista kalenterissasi olevista tulevista etätapaamisista. Anna yhteydelle nimi ja käynnistä yhteys. Vasemmassa alareunassa yhteyden nimen vieressä on nuoli, josta saa liittymislinkin esille. Tämän linkin voi jakaa oppilaille classroomin kautta tai muulla tavoin.

Yhteyden jakaminen kalenterin kautta

Tehokas tapa useiden tulevien etäyhteyksien hallinnointiin on niiden luominen kalenterikutsun kautta. Voit käyttää jakamiseen joko omaa kalenteriasi tai classroomin automaattisesti luomaa ryhmän kalenteria. Kalenterin avulla yhteyksien hallinnointi ja liittymislinkkien hallinnointi on helppoa.

  1. Avaa google kalenteri calendar.google.com

  2. Luo uusi tapahtuma

  3. Kutsu halutut osallistujat (voit käyttää luokan sähköpostiryhmää, jos olet luonut sellaisen)

  4. Lisää videoneuvottelu kutsuun, näin sovellus luo automaattisesti linkin etäyhteyttä varten. Myös livestreamin linkin saa luotua tällä tavalla.

Tehtävä | Luo kalenterimerkintä, johon lisäät videoneuvottelun. Kopioi tähän dokumenttiin yhteyden osoite.

Oman ruudun jakaminen meetissä ja ääniasetukset

Oman ruudun jakaminen etäyhteyden kautta mahdollistaa monenlaiset etäoppimista tukevat toimenpiteet. Etäyhteyden ollessa päällä, paina aloita esitys -painiketta jakaaksesi oman näytön. Tämän jälkeen voit valita koko ruudun tai yhden ikkunan jakamisen väliltä. Jos on käytettävissä kaksi laitetta, helpottuu oppilaiden toiminnan seuraaminen oman esityksen aikana. Toiselta laitteelta jaetaan ääni ja kuva, toiselta esitys. Oman webkameran kuva näkyy automaattisesti osallistujille oman esityksen rinnalla.

Oman mikrofonin saa päälle alareunan mikrofoni-painikkeesta. Alareunan kolmesta pisteestä saa esille valikon, sieltä asetukset-kohdasta näkee, mikä laite on valittu mikrofoniksi ja kaiuttimiksi.

Etäyhteyden tallentaminen ja puheen tekstitys

Meet-yhteys on mahdollista tallentaa. Tallennusoikeus on yhteyden järjestäjällä ja vaatii sen, että admin on laittanut tallennusmahdollisuuden päälle. Tallennus löytyy alareunan kolmesta pisteestä aukeavasta valikosta: aloita tallennus. Samasta paikasta tallennus myös lopetetaan. Tallenne tulee automaattisesti etäyhteyden pitäjän sähköpostiin sekä driveen.

Puheen tekstityksen saa laitettua päälle oikean alakulman kolmesta pisteestä ja sieltä ota tekstitys käyttöön.

Osallistujien oikeudet

Vain etäyhteyden ylläpitäjä voi poistaa tai mykistää etäyhteyden osallistujan. Nämä onnistuvat henkilölistauksessa ruudun oikeassa reunassa, nimen alla on poisto- ja mykistyspainikkeet. Huom. kyseessä on uusi ominaisuus, jota vasta päivitetään käyttäjille, joten tämä ei välttämättä näy vielä kaikille. Osallistujat eivät voi liittyä tapaamiseen ennen tai jälkeen etäyhteyden järjestäjän liittymisen jälkeen.

Lisätietoja

Ruudukkonäkymä ja viittausnäkymä

Google meet etäyhteyteen on saatavissa lisäosia, jotka helpottavat etäoppimisen järjestämistä. Näistä parhaimmat ovat ruudukkonäkymä ja viittausominaisuudet.

Ruudukkonäkymä on chromen lisäosa, joka mahdollistaa kaikkien osallistujien näkymisen ruudukossa. Ilman lisäosaa kaikkien osallistujen webkamerat eivät näy opettajalle, silloin kun he eivät puhu mitään. Lisäosa löytyy chrome web storesta nimellä google meet grid view. Lisäosan asentamisen jälkeen ruudukkokuvake näkyy meetin oikeassa yläkulmassa osallistujien kuvakkeen vieressä. Huom. riittää, kun lisäosa on asennettu vain etäyhteyden järjestäjän chromeen.

Viittausominaisuudet on toinen chromen lisäosa, joka mahdollistaa osallistujille viittaamisen ja muiden eleiden tekemisen etäyhteyden aikana. Lisäosa löytyy chrome web storesta nimellä nod reactions for google chrome. Eleet näkyvät meetin oikeassa yläkulmassa. Huom. lisäosa tulee olla asennettuna myös etäyhteyteen osallistujille.

Keskustelujen luominen pienryhmille

Etäyhteyden luominen pienryhmille mahdollistaa työskentelyn opettajan jakamissa pienryhmissä. Opettaja voi tarvittaessa itse vierailla pienryhmien keskusteluissa tai antaa oppilaiden keskustella autonomisesti. Jos ryhmät työskentelevät eri aikaan, voi ryhmille jakaa linkin kalenterikutsun kautta. Jos ryhmät työskentelevät samaan aikaan, voi opettaja jakaa etäyhteyslinkin tietyille oppilaille classroomin kautta (tässä tapauksessa asetuksista pitää sallia etäyhteyden pitäminen ilman järjestäjän läsnäoloa). Oppilaat voivat myös itse luoda yhteyden ja kutsua opettajan mukaan.

Googlemeet.pptx