Tehtävien jakaminen oppilaille

Hyödynnä digitaalisia työvälineitä monipuolisten tehtävien antamiseen

Jaettujen tiedostojen hyödyntäminen

Erilaisten tiedostojen jakaminen ja yhdessä muokkaaminen mahdollistaa monet eri työskentelytavat. Tiedostoja voi jakaa toisille jaa-painikkeen kautta, driven kautta tai opettaja classroomin kautta, jolloin oppilaille voi jakaa saman tiedoston (myös google sitesin) muokattavaksi tai luoda jokaiselle oman kopion. Tiedostojen versiohistoriasta pääsee näkemään muokkaukset Tiedostoja voi jakaa kolmella eri asetuksella

  1. vain katselu, muut käyttäjät pääsevät vain katsomaan tiedostoa

  2. kommentointi, muut käyttäjät pääsevät katsomaan tiedostoa sekä antamaan kommentteja, tiedoston muokkaus ei onnistu

  3. muokkaus, muut käyttäjät pääsevät muokkaamaan tiedostoa.

Ruutukaappausvideoiden tekeminen

Ruutukaappausvideoiden avulla on helppo näyttää oppilaille ohjeistus tiettyyn tehtävään tai vain jakaa videotervehdys oppilaille. Tapa sopii myös oppilaille, he voivat tehdä tietystä aiheesta ruutukaappausvideon ja palauttaa sen opettajalle. Ruutukaappausvideon tekemiseen on olemassa useita tapoja.

  1. Macbookeissa ruutukaappausvideon pääsee tekemään suoraan komennolla command + shift + 5.

  2. Windows 10 -laitteissa sisäänrakennettu ruutukaappausvideo on nimeltään game bar ja se aukeaa komennolla windows-painike + g.

  3. Chromen lisäosalla screencastify, joka tallentaa videon driveen ja osaa myös jakaa videon suoraan classroomiin. Oheinen video on tehty screencastifyllä.

Screencastify esittely.mp4

Tukea vaativien oppilaiden ja suomi toisena kielenä -oppilaiden huomioiminen

Selkeiden rutiinien ja yhteydenottotapojen ylläpitämisen lisäksi kehittyneiden digitaalisten ominaisuuksien hyödyntäminen helpottaa tukea tarvitsevien oppilaiden ja S2-oppilaiden etäoppimista.

  1. Google docsissa on mahdollista kääntää koko asiakirja: työkalut-käännä asiakirja. Toiminto luo käännetyn kopion asiakirjasta.

  2. Google sheetsissä on mahdollista kopioida solujen sisältöjä eri kielille komennolla googletranslate(SOLU, FI, EN). Komento kääntää tietyn solun suomenkielisen sisällön englanniksi.

  3. Google meetissä on mahdollista laittaa puheen tekstitys päälle.

  4. Chromessa on mahdollista käyttää erilaisia suurennustoimintoja. Katso ohjeet.